Σε καμία περίπτωση δεν είμαι κριτικός κινηματογράφου. Όλοι οι κινηματογράφοι ίδιοι μου φαίνονται άμα σβήσουν τα φώτα.

21.2.23

EMANCIPATION


6/10

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα (αρκετά χαλαρά) η ταινία ακολουθεί τον Πίτερ, έναν δούλο που αποδρά από τα κάτεργα που τον έχουν και ταξιδεύει μέσα από τους βάλτους της Λουιζιάνα για να φτάσει σε απελευθερωμένα από τη σκλαβιά εδάφη.

Ωμή και άγρια και ωραία σκηνοθετημένη, δυστυχώς η ταινία χάνει από ψυχή. Και πλοκή.

Με τέτοια θεματολογία θα περίμενε κανείς λίγο περισσότερη προσοχή στο σενάριο. Καταλήγει να είναι ένα action movie/κυνηγητό που διακόπτεται από... στάσεις για ανάσα. Τρου στόρι.

🟢

-σκηνοθεσία/ φωτογραφία. Ο Φουκουά κατεβάζει στο 2% το saturation και το κάνει sepia φωτογραφία της εποχής. Λειτουργεί.

-παραγωγή.Τοποθεσίες, μπράβο Λουιζιάνα, μπράβο φύση, κοστούμια, εφέ. 

-ερμηνείες. Μπεν Φόστερ εγγύηση αν και ακούγεται ότι είναι method junkie. Δεν καταδεχόταν να μιλήσει στον Σμιθ στα γυρίσματα για να μπει στον ρόλο. Γελάω με τους method. Τους σέβομαι αλλά γελάω. Και όταν λέω τους σέβομαι εννοώ γελάω. Άμα πρέπει να ΓΙΝΕΙΣ αντί να ΥΠΟΔΥΘΕΙΣ αγόρι μου,  δεν θες Όσκαρ. Θες φάρμακα.

-Σμιθ. Απλά οκ. Δεν νομίζω να προταθεί για κάτι, κυρίως από φόβο μην πει κανείς τίποτα στραβό και τις αρπάξει.

🔴

-λίγο εκβιασμός συναισθήματος με σκηνές που δεν οδηγούν κάπου. Κυρίως γιατί ήταν λίγα πράγματα γνωστά για τον πραγματικό άνθρωπο στον οποίο βασίστηκε ο χαρακτήρας του Πίτερ. Εδώ μαλλί, πιάνεις, τραβάς.

-τζενέρικ Β' ρόλοι χωρίς ονόματα ή ζωές. Τζενέρικ και οι θυσίες τους.

-χωρισμένη ταινία σε ασύνδετες σκηνές. Η βοηθός παραγωγής είχε βάλει μικρές περιγραφές σε κάθε σκηνή δίπλα στο Word με comment και τις πήρε ο σκηνοθέτης και τις γύρισε.

Σκηνή 37: το μελίσσι και η βάρκα. Σκηνή 46: ο κροκόδειλος και η σπασμένη στάμνα. Σκηνή 53: το flashback και ο πυρετός. Πωωω, έπεσε νύχτ-α, ξημέρωσε, οκ.

-λίγο άβολο το τελικό πεδίο μάχης, λίγο μας τελειώσαν τα λεφτά, φέρτε τα drones και τις μηχανές καπνού, πόσα άτομα έχουμε, 36, μια χαρά.

VERDICT 

Βαριά σαν κρεατόσουπα με πολύ κρεμμύδι. Αν θέλετε να το ζήσετε, μια χαρά, φέρτε αλατοπίπερο, το ξεχάσανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Review Bin