Σε καμία περίπτωση δεν είμαι κριτικός κινηματογράφου. Όλοι οι κινηματογράφοι ίδιοι μου φαίνονται άμα σβήσουν τα φώτα.

21.2.23

DEL TORO'S PINNOCCHIO

 


⛔️SPOILER REVIEW⛔️ - 

ή

Πώς να τραυματίσετε μικρά παιδιά που νόμιζαν ότι θα δουν το Πινόκιο

2.5/10 🦗

Σόρι για τα spoilers αλλά κάποια πράγματα πρέπει να  τα μοιραζόμαστε. ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΕΓΩ 6 ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΝΑ ΤΟ ΔΩ ΟΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΦΑΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ. Ξεχάστε ό,τι ξέρατε και πάμε από την αρχή.

Ένας μπαμπάς χάνει το παιδί του από ξέμπαρκη βόμβα στον Β Παγκόσμιο, στην Ιταλία. ΗΔΗ ξεκινάμε τέλεια, φουλ αγχωτικές σκέψεις και ταύτιση, Ντελ Τόρο με έχεις.

Ο μπαμπάς που είναι και ξυλογλύπτης/τσαγκάρης, θάβει ένα κουκουνάρι στη θέση του παιδιού του γιατί από τη βόμβα δεν έμεινε σφράγισμα. Το κουκουνάρι μεγαλώνει και γίνεται πεύκο. Ο μπαμπάς το κόβει και αποφασίζει να σκαλίσει ένα ξυλόπαιδο, φουλ νορμάλ για να αντιμετωπίσει την απώλεια, το ξυλόπαιδο μοιάζει με κανονικό παιδάκι χωρίς δέρμα, καθόλου κρίπι. 

Σκάει λιονταρονεράϊδα ΝτελΤορική με φτερά με μάτια και το ζωντανεύει και έχουν και έναν γρύλλο που μιλάει σαν τον Κενόμπι και μετά ο Πινόκιο στραβώνει και μπαίνει σε ένα τσίρκο που εκεί υπάρχει ένα λάθος πατρικό πρότυπο που τον εκμεταλλεύεται.

Εδώ ξεκινάει το αντιπολεμικό κομμάτι, όπου ο Πινόκιο καταλήγει να βρίζει τον Μουσολίνι και μετά καταλήγει σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για να εκπαιδευτεί για φασίστας. 

Εκεί κάνει έναν κολλητό που έχει λάθος πατρικό πρότυπο για πατέρα και καταλήγουν να τον σκοτώνουν μαζί, αφού πρώτα τρώει βρισίδι (ο κολλητός) για το πόσο άχρηστος γιος είναι.

Μετά ο Πινόκιο αποδρά και καταλήγει στην κοιλιά ενός τέρατος της θάλασσας όπου βρίσκει τον πατέρα του, τον γρύλλο και έναν φάρο.

Στη διάρκεια της ταινίας, ο Πινόκιο πεθαίνει κάμποσες φορές αλλά η λιονταρονεράϊδα τον ξαναζωντανεύει γιατί βολεύει την ταινία. 

Στο τελευταίο fun park μισάωρο, πολεμάνε το θαλάσσιο τέρας και ο Πινόκιο ξαναπεθαίνει. Αποφασίζει να γίνει ΚΑΝΟΝΙΚΟ αγόρι και να επιστρέψει ως θνητός για να σώσει τον πατέρα του. 

ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ. 

Και ξανασκάει η νεράιδα και μετά από έναν συγκινητικό μονόλογο του γρύλλου και έναν πατέρα που οδύρεται, τον ξαναζωντανεύει.

Και λες, μας γκάστρωσε αλλά τουλάχιστον happy end. 

ΜΠΑΖΙΝΓΚΑ.

Γιατί σαν δωράκι ο Ντελ Τόρο, μας κάνει expoαφήγηση τέλους όπου μας λέει ότι τελικά ο Πινόκιο (που έχει μείνει πεύκο αλλά κατά τα άλλα αληθινό αγόρι) δεν μπορεί να γεράσει. Και τελικά πεθαίνει ο Τσεπέτο, πεθαίνει και ο γρύλλος, θάβει Τσεπέτο δίπλα στον πρώτο γιο του, ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ νεκρό γρύλλο μαζί του σε σπιρτόκουτο και χάνεται στο ηλιοβασίλεμα. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΤΑΚΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

"Πέθανε άραγε κι ο Πινόκιο; Μάλλον ναι. Γιατί έτσι είναι η ζωή. Συμβαίνουν διάφορα πράγματα και μετά πεθαίνουμε." Credits.

Μέσα σε όλο αυτό, βάλτε και τραγούδια χωρίς ομοιοκαταληξία και μέτρο. Αβάν Γκαρντ.

VERDICT

Εξαιρετικής αισθητικής κατάθλιψη δυόμιση ωρών. Εφιάλτης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα Χριστούγεννα. 

Ντελ Τόρο. Μπρο. Σύνελθε. 

#omfg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Review Bin