Σε καμία περίπτωση δεν είμαι κριτικός κινηματογράφου. Όλοι οι κινηματογράφοι ίδιοι μου φαίνονται άμα σβήσουν τα φώτα.

18.11.22

THE RINGS OF POWER


7.5/10

Βασισμένη στο Silmarillion, η σειρά εξερευνά τον σχηματισμό της Μέσης Γης και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε αυτή, χιλιάδες χρόνια πριν την γνωστή τριλογία. 

Κάποια disclaimers για να μιλάμε όλοι στην ίδια βάση: 

1) ΔΕΝ θυμάμαι το Silmarillion και δεν το θυμάμαι γιατί δεν το τελείωσα ποτέ. Πανέμορφο world building αλλά μετά το χιλιοστό Anthelion of the Ilurial of the Grey Mountain Deep κατέβηκα και διάβασα Elric στα 17 μου. Οπότε NOT a hardcore fan.

2) Κατ επέκταση, ΔΕΝ με νοιάζει η πιστότητα στο source material. 

ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.

Ναι, η παραγωγή ξέφυγε και τα δολάρια του Μπέζος πιάσαν τόπο. Άνοιξε ένα εντυπωσιακό παράθυρο στο σαλόνι μας σε ένα φανταστικό σύμπαν και σε 4Κ κιόλας. Middle Earth is looking damn fine!

Ωστόσο, καθώς το έβλεπα ένιωθα ότι κάτι έλειπε από αυτό το καλογυαλισμένο πακέτο. Και αναπόφευκτα, ήρθε η σύγκριση με την τριλογία του Τζάκσον.

Κι εκεί κατάλαβα τα εξής: ότι εκεί που ο Τζάκσον έπρεπε να κόψει και να μαζέψει, εδώ έπρεπε να απλώσουν και να αναπτύξουν. 

Και ότι αν υπήρχε όσκαρ για κάστινγκ, ο Τζάκσον θα το είχε σηκώσει. 

Εδώ not so much.

🟢

-παραγωγή, εφέ, κοστούμια, προσθετικά. Πόσα κοστίζει το Νούμενορ; ΠΑΡΤΕ ΤΑ. Θέλω στο background περιστέρια να πετάνε γύρω από τα αγάλματα. ΠΑΡΤΑ. 

-ΚΑΖΑ ΝΤΟΥΜ ΣΤΗΝ ΑΚΜΗ ΤΗΣ. Έλα νταξ, φιλιά, τα λέγαμε, ανατριχίλα.

-ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ σε φλασμπακ από την προϊστορία του κόσμου, εξώφυλλα metal δίσκων ζωντανεύουν, πανέμορφα.

-μουσικές. Λίγο πιο κάτω από τα παλιά soundtracks αλλά επιβλητικές.

-σκηνές μαχών. Προσωπικά εκτιμώ την υπεροχή και την αέρινη αντιμετώπιση των elves, ο Arondir mvp, η Γκαλάντριελ λίγο ninja master αλλά το ακούω. Επίσης: ΣΠΑΘΑΡΕΣ.

-καρδούλα για την ατάκα στον Ισίλντουρ "Ελπίζω να βρεις κάτι στο οποίο θα αφοσιωθείς, κάτι για το οποίο θα έδινες και την ζωή σου". Σνιερ,σνιερ.😈

-οι σκοτεινές ιέρειες. High level encounter, dexterity check και τα πόδια στον ώμο, imba.🤟

-ο χαρακτήρας του Arondir. Τον αγόρασα, μια χαρά, ωραία παιγμένος.

-η δημιουργία κομματιών του κόσμου που γνωρίσαμε στην πρώτη τριλογία. Ανατριχίλα.

-they dug too deep. Ανατριχίλες.

🔴

-τα elves. Οπτικά με ξένιζαν (κουρέματα 80's για κάποιον λόγο) και κυρίως το παικτικό κομμάτι. Σαν να μην είχαν οδηγίες για το πώς είναι ένα elf  και αντέγραφαν  την Cate και τον Hugo. Η Γκαλάντριελ απλά οκ. Σε σημεία επιτηδευμένα απειλητική, λίγο τζούφια.

-γενικότερα το κάστινγκ. Αφού έχεις δώσει ένα σκασμό λεφτά. Γιατί δεν παίρνεις και μερικούς δοκιμασμένους παιχταράδες; Κοίτα και λίγο το δίπλα μαγαζάκι τι κάνει. Ναι HBO, για σένα λέω. 

-ΠΟΛΥ μπλα μπλα ρε παιδιά. High fantasy κόσμος,  ξόρκια και σκοτεινές δυνάμεις. Ανεβάστε λίγο τα στοιχήματα, μην τα περιγράφουμε μόνο, να τα βλέπουμε κιόλας. 

-το νοικοκυριό των νάνων με την Λωξάντρα νάνισα. Δεν μου δούλεψε, κυρίως από κείμενο, λιγότερο για την Ιρλανδοσκωτσέζικη προφορά.

VERDICT

ΣΙΓΟΥΡΑ υπάρχει χώρος για βελτίωση αλλά είναι ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα. Δεν βοήθησε η κούραση μου και σε πολλά επεισόδια κοιμήθηκα και έπρεπε να τα ξαναδώ. Είναι και τα elves που μιλάνε λίγο Ζάναξ.... όπως και να χει: μπριζόλες, υδρόμελο και taters. Σε μεγάλες πιατάρες με παρέα, νομίζω η Μέση Γη είναι ένα ωραίο κάλεσμα.

Και έχει υποσχεθεί μεγάλες επικούρες για τη συνέχεια. 🤟

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Review Bin