Σε καμία περίπτωση δεν είμαι κριτικός κινηματογράφου. Όλοι οι κινηματογράφοι ίδιοι μου φαίνονται άμα σβήσουν τα φώτα.

21.2.23

ANDOR

 


9/10💎

Τα γεγονότα που οδήγησαν τον Cassian Andor στις πρώτες γραμμές της επανάστασης ενάντια στην Αυτοκρατορία, πριν το Rogue One.

Δεν ξέρω τι έγινε, ίσως είναι το άγγιγμα του Filoni, ίσως η Kathleen Kennedy να άκουσε επιτέλους το writer's room και όχι τα executive suits, μπορεί απλά να είναι η επιρροή των midichlorians μέσα στα κύτταρα όσων συμμετείχαν στη δημιουργία της σειράς.

Το Andor ανέπτυξε το  S.W. σύμπαν με τρόπους που δεν είχαν καταφέρει ολόκληρες ταινίες και σειρές (δεν έχω δει όλα τα animations). Απλό, ρεαλιστικό, δραματικό, ΣΩΣΤΑ κωμικό, γειωμένο, ΕΠΙΚΟ, εντυπωσιακό. 

Μία συνταγή για παλιούς γνώστες αλλά και για νέους επισκέπτες. 

🟢

-Fiona Shaw. Ναι ξεκινάω με εκείνην. Εκλεπτυσμένη ερμηνεία, αυτή η κυρία μπορεί και πρέπει να παίζει ΤΑ ΠΑΝΤΑ. 

-Diego Luna. Σωστότατος αντι-ήρωας, σωστότατη ερμηνεία, εδώ δεν έχουμε σούπερ ήρωες. 

-Stellan Skårsgard. Έλεος με τον τύπο, και Joker θα μπορούσε να κάνει και να το τρώγαμε. ΕΚΕΙΝΗ η σκηνή με τον μονόλογο, ανατριχίλες. Υγιέστατη ζήλεια για την καριέρα του.

-οι ερμηνείες όλων. 

-παραγωγή. Αλλού. Σε ΟΛΑ τα επίπεδα. 24 μύρια το επεισόδιο είναι αυτά. Μουσική επένδυση, κοστούμια,  σκηνικά, εφεδάρες, φωτογραφία. Έξελεντ. 

-Πώς χτίστηκε η φασιστική Αυτοκρατορία; Μέσα από δολοπλοκία και πολιτική και φυσικά, ένα καλά δομημένο σύστημα δημόσιων υπηρεσιών/πύργων του Κάφκα. Το sci fi Ράιχ στα καλύτερα του. 

-Πώς μπλέκεσαι στην επανάσταση; Πρέπει να είσαι jedi; Όχι, αρκεί να έχεις άλλους δίπλα σου. Αγαπημένο επεισόδιο, αυτό με τη φυλακή. 

-Ιδέες, ιδέες καινούργιες, πανέμορφες που φέρνουν τον μακρινό γαλαξία λίγο πιο κοντά. Το παραθεριστικό κέντρο, τα σνακς που προτιμάνε, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ωράρια εργασίας, τα τηλέφωνα και τα τάμπλετ που έχουν, ο ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ (ναι, για νερό) και η μισθοδοσία της Αυτοκρατορίας. Τα ρούχα, η επίπλωση και η αρχιτεκτονική. Το Star Wars δεν είναι μόνο μεταλλικοί διάδρομοι και άδειοι χώροι. Είναι ένα σύμπαν που κατοικούν αμέτρητες φυλές και όντα από αμέτρητους πλανήτες. 

-ούτε ένα φωτόσπαθο. Γενναίο και τίμιο.

-B2EMO DROID. Star Wars Wall-e. Τίμιο cuteness.

🔴

-λίγο άπλωμα σε κάποια επεισόδια, λίγο κοιλίτσα, λίγο δε με ένοιαξε και τόσο ο μποκονιόκος που ζει με την μαμά, τεσπα.

-το κλείσιμο της σειράς. Καλό αλλά έχω κουραστεί από τα franchises γενικότερα. Θα προτιμούσα τελεία. Και ας βγάλουνε 7 σεζον μετά. 

VERDICT

Σαν κουτί με μπακλαβαδάκια. Θα δοκιμάσεις ένα, θα φας το κουτί. Σίγουρα μπορεί να κακοφανεί σε όσους ακούνε Star Wars και φαντασιώνονται τα κωλοτουμπίδια του Darth Maul. Αλλά όπως είχε πει κι ένας Jedi master: οι κωλοτούμπες είναι για τους πιτσιρικάδες.

Εδώ έχουμε world building.

⛔️no context spoiler⛔️

⬇️

⬇️

⬇️

⬇️

⬇️

"I can't swim." Αριστούργημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Review Bin